Kookplaat met afzuiging

Het is niet meer weg te denken uit de moderne keuken: de kookplaat met ingebouwde afzuiging. De grote afzuigkap boven het kookeiland is verleden tijd!

Door de ingebouwde afzuiging hoeft er geen groot element meer aan het plafond te hangen, wat je zicht naar de woonkamer belemmert. Niet alleen boven een kookeiland is de kookplaat met afzuiging een meerwaarde, ook als je kookt aan de wand. Geen afzuigkap meer waar je je hoofd tegen stoot, maar een vrije wand waar je bijvoorbeeld iets decoratiefs kan ophangen óf kan koken voor het raam.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van het merk en type kookplaat zit er in het midden een ronde of rechthoekige uitsparing. Via deze uitsparing wordt lucht aangezogen. Nog voor de kookdampen kunnen stijgen, zuigt het krachtige afzuigsysteem de damp naar beneden. De afzuigsnelheid is dus sterker dan de opstijgsnelheid.

Recirculatie of afvoer naar buiten?

Net als een gewone afzuigkap kan je bij een kookplaat met afzuiging kiezen voor recirculatie of voor een luchtafvoer naar buiten. Recirculatie kan vrijwel altijd toegepast worden. Als u een afvoer naar buiten wilt, moet er bekeken worden hoe dit te realiseren is. In veel gevallen is het mogelijk om de afvoerkanalen achter de keukenkasten langs te laten gaan richting de buitengevel. Hiervoor is soms wel een wat dieper werkblad nodig. Soms is het ook mogelijk om via de kruipruimte of kelder naar buiten te gaan. Dit maakt het mogelijk om een kookplaat in een kookeiland met afvoer naar buiten toe te passen.

Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo is een recirculatie kookplaat makkelijker toe te passen, doordat er geen kanalen nodig zijn en er geen gat in de buitengevel hoeft te komen. Bij recirculatie is het wel noodzakelijk om ongeveer 1 keer per jaar het filter te vervangen.

Hoe maak je het schoon?

Een vraag die vaak gesteld word is: hoe maak je zo'n kookplaat schoon en wat als er kookvocht in komt? Als de pan overkookt, is dit geen probleem. Onder het rooster zit een opvangbak, die je met een doek kan afnemen. De elektronica zal hier niet door beschadigen. Daarnaast kunnen de meeste onderdelen met de hand afgewassen worden of zelfs in de vaatwasser.

Onderstaand filmpje laat zien wat je moet doen, als de pan is overgekookt.

Let op, controleer altijd in de handleiding welke onderdelen wel en niet in de vaatwasser kunnen. Dit kan per merk en type afwijken.

Er is een enorme keuze aan kookplaten met ingebouwde afzuiging. Het merk, aantal pitten en type kookzones kan variëren. Daarnaast blijven er vernieuwingen plaatsvinden. Zo zijn er sinds een korte tijd ook smalle kookplaten met afzuiging te koop. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Laat u dan adviseren door een van onze experts. In onze showroom hebben wij meerdere (werkende) kookplaten, zodat u het zelf kunt ervaren.

Zelf een kookplaat met afzuiging ervaren?

Onze adviseurs voorzien u graag van een persoonlijk advies. Kom gezellig langs!

Maak een afspraak
Philip
Adviseur
Plan afspraak